Skip to content

Over Ons

'Alleen met de beste versie van jezelf is het mogelijk om je gehele carrière met energie en plezier in de zorg te blijven werken'

Met Flowfabriek kwam de gezamenlijke missie van Mariska en Saskia tot leven:

Zorgen dat jij, en met jou alle zorgmedewerkers, behouden blijven voor de zorg. Zodat jij met passie en oneindig veel plezier de beste zorg blijft leveren!

 

Onze missie was er niet ‘ineens’. Jarenlang werkte Mariska en Saskia zelf in de zorg. Het harde werken gaf ons voldoening; de klus klaren met het team, goede patiëntenzorg leveren, meedenken met je leidinggevende, allerlei extra taken en werkgroepen.  Dat stapje extra zetten wierp zijn vruchten af, want we groeiden beiden door. Mariska naar de functie van praktijkopleider en later adviseur leren&ontwikkelen. En Saskia werd teamleider, HR- adviseur en projectleider duurzame inzetbaarheid.

Onze overeenkomst?  Anders kijken, kansen zien en de kans pakken als deze zich voordoet. Ook als het spannend is. En ook als je erin moet investeren met bijvoorbeeld je vrije tijd. Samen hebben we 50 jaar werken in de zorg achter ons liggen, we geloven het zelf bijna niet!

En toch hebben ook wij de zorg verlaten...

Dat klinkt vast gek. Wij die zo warm lopen voor de zorg, stappen er juist uit! Maar heel gek is het niet als je weet waarom. In de loop der jaren ontwikkelden wij namelijk een aanpak om duurzame inzetbaarheid in zorgteams in kaart te brengen. En nog veel belangrijker: hoe het team en leidinggevende met ons samen aan de slag gingen om quick wins te realiseren, oplossingen in te zetten bij echt lastige vraagstukken en die veranderingen ook vast te houden na ons vertrek. Die aanpak kreeg een naam: Werken aan Teamkracht! Dat is ons antwoord op allerlei verandervraagstukken in zorgteams. En altijd met als uitgangspunt dat wij willen bijdragen aan het behouden van zorgmedewerkers voor de zorg.

Als je nou zo’n mooie aanpak hebt die werkt, dan wil je dat toch niet alleen voor 1 organisatie alleen houden? Wij gunnen namelijk alle zorgteams van Nederland Teamkracht! Bij samenwerkingsproblemen. Bij vragen als hoe het verder moet na Covid. Als de werkdruk hoog is. Als je als leidinggevende iets wilt veranderen, maar je weet niet hoe. En ga zo maar door.

Het kan en het moet beter

Wij zien dat veel organisaties kansen onbenut laten om zorgpersoneel met energie en plezier hun werk te laten doen. En dat frustreert ons mateloos. Want om de zorg in Nederland kwalitatief zo goed te houden, zijn zorgtoppers nodig. Zorgmedewerkers die passie voor hun vak hebben. Werkplezier hebben. Een goede balans. En de uitdagingen in het werk prima het hoofd kunnen bieden.

Wat we zien in de praktijk: zorgmedewerkers die totaal leeggelopen zijn. Hun energie en plezier compleet weg. En maar door blijven vlammen. Gaten dichtlopen. En die zichzelf compleet voorbij gelopen zijn door altijd voor anderen te zorgen en niet voor zichzelf. Regelmatig eindigend in een burn-out of het verlaten van de zorg.

En kijk eens naar zorgteams. Met heel veel effort en extra werken de boel draaiende gehouden in Covid-tijd. Maar ergens op de rit zijn ze elkaar kwijtgeraakt. Of bedenkt de organisatie in een aantal maanden een prachtige nieuwe strategie, maar moet het team het doen met 1 presentatie en het dan zomaar naleven. En o ja, de helft van het team heeft die presentatie gemist omdat ze in de nachtdienst zitten, vrij zijn of niet gemist konden worden van de vloer.

Dat is toch erg!

En dus sloegen Mariska en Saskia de handen ineen en werd FlowFabriek geboren.

Midden in de Covid crisis je bedrijf starten ?!?!?

 Ja, dat deden we. Na beiden 25 jaar in loondienst, maakten wij de switch naar zelfstandig ondernemen. Een hele spannende stap, dat zeker. Maar geen seconde spijt!

Waarom we doen wat we doen? Simpel. We willen de patiëntenzorg nog beter maken dan die nu al is. Gegeven door zorgmedewerkers die de beste versie van zichzelf zijn en met veel plezier hun werk doen.

Binnen een half jaar was FlowFabriek een succesvol bedrijf

En dat betekende dat we ook een andere wens in vervulling lieten gaan: cursussen voor individuele zorgmedewerkers over persoonlijke ontwikkeling ontwikkelen. Van een instapcursus plezier in je werk tot een 4 maanden traject Zorgkracht! waarvan de resultaten zeer veelbelovend zijn. En gingen we werksessies geven over duurzame inzetbaarheid, werkplezier en hoe je als medewerker regie krijgt op jouw jaargesprek.

 Waar wij in geloven

  • doe meer van waar je goed in bent
  • maak heldere afspraken
  • en stop met harder werken, maar benut de kennis uit het team en van het individu.

Echt geen rocket science, maar wel 3 pijlers uit onze aanpak die zorgen voor succesvolle verandering en tevreden zorgmedewerkers die weer plezier en energie halen uit het werk.

Met onze werkervaring in de zorg kun je ons met recht deskundigen in de zorg noemen. Niets leukers dan op de werkvloer observeren en coachen, toffe gesprekken voeren met betrokken zorgmedewerkers. En wij zitten net zo makkelijk aan de bestuurstafel om over toekomstvisie en organisatieontwikkeling te praten.

Practice what you preach, dus wij werken ook zelf met onze aanpak. En met succes; want we hebben tevreden klanten, kunnen op onze manier bijdragen aan de zorg en delen van onze kennis. En we kunnen nu doen waar we goed in zijn. Met ons werkplezier zit het dus wel prima!

 

IMG_4261_website

Maak kennis met: Saskia Brons

verbinder, energiek en vindingrijk

Al jong wist ik dat ik verpleegkundige wilde worden en zo rolde ik op mijn achttiende de ziekenhuiswereld in. Ik was altijd op zoek naar antwoorden hoe we de patiënt in een ingrijpende periode als een ziekenhuisopname, de best mogelijke zorg kunnen leveren. Met name op de Intensive Care ervoer ik dat als een complexe, maar ook mooie uitdaging. Het viel me ook op hoe waardevol een gesmeerde samenwerking in het team is. Zo’n team waar je blind op kunt vertrouwen. En waar iedereen er voor gaat. En tegelijkertijd bekropen me vragen als: wie zorgt er voor de zorgprofessionals als zij altijd klaarstaan voor anderen? En wat als het niet zo gesmeerd loopt in een team? Hoe blijf je nou happy, fit en gemotiveerd naar je werk gaan?

Ik help graag mee om antwoorden te vinden op deze intrigerende vragen zodat zorgmedewerkers met veerkracht kunnen werken met de beste versie van zichzelf.

Saskia website
Screenshot 2021-06-25 105525

Maak kennis met: Mariska Wassenburg

enthousiast, analytisch en doelgericht

Toen ik op mijn achttiende startte met de opleiding tot operatieassistent, besefte ik al snel dat ik in een bijzondere werkomgeving terecht gekomen was. Vakmensen aan het werk zien met een bepaald gemak en zichtbare routine. Maar ook de omslag naar een  complexe en spannende situatie en hoe daar binnen seconden op werd geanticipeerd. Nog altijd kijk ik met veel plezier terug op de 20 jaar dat ik dit werk gedaan heb en is deze werkomgeving de basis waarom ik FlowFabriek gestart ben; ervoor zorgen dat een zorgprofessional zo goed mogelijk zorg kan verlenen.

Het is voor mij belangrijk dat ik me in mijn werk kan blijven ontwikkelen. Dit maakt dat ik regelmatig een nieuwe uitdaging ben aangegaan; doodeng, oncomfortabel, maar toch gedaan. Ik gun dit iedereen en denk graag met jou of met jouw afdeling mee hoe jij die volgende ontwikkelstap kunt maken om de zorg net weer een tikkie beter te maken.

x

Vraag nu gratis de spiekbrief voor jouw Nieuwsbrief aan!

foto website gratis weggever Nieuwsbrief (1)